Vad gör underkläder så dyra?

blue-silk-hd-widescreen-wallpapers-1920x1200
Det lena silket smeker dina händer, inramat av intrikata spetsbroderier. Sen märker du en viktig detalj. Prislappen verkar väldigt oproportionerlig mot mängden. Varför kostar underkläder så mycket som de gör?
Underkläder i riktig kvalitet är tillverkade i de finaste materialen du kan tänka dig. Silke är det man vill ha för de absolut finaste produkterna; det skimrar som juveler, är otroligt tåligt och ser allmänt underbart ut, men det tar väldigt mycket tid att tillverka. Till och med det billigaste och simplaste silket tar lång tid och mycket pengar att tillverka. 40 meter tunt, texturerat silke kan kosta nära 4000 kronor medan en lika stor rulle av tjockt, tåligt och lent silke kan hamna på mer än tre gånger de pengarna.

Cotton branch

Bomull är lätt att tvätta, absorberar bra och är väldigt behagligt mot huden. Till och med bomull är idag lite av en lyxvara, då syntetiska material är vanligare och billigare. Tillgång och efterfrågan spelar en stor roll i bomullspriset, vilket påverkar priset på allt av bomull. De där enkla bomullstrosorna kan kosta dig mer i år än de hade gjort för ett år sen. Det finns dessutom organiskt odlad bomull som mot ett högre pris och mindre besprutning ger ett mjukare och hållbarare resultat.

Även mängden material en tillverkare beställer på en gång påverkar priset, då en mindre beställning kostar mer per kilo/meter. De allra bästa tillverkarna gör ofta väldigt få, eller till och med unika produkter. Detta kan i de värsta fallen skjuta tillverkningskostnaden upp till 600 kronor per produkt bara i materialkostnad.

Sist, men också kanske det mest populära materialet för underkläder, är spets. Spets kan lätt hamna på toppen av utgifter hos en tillverkare. Även den billigaste som går att få tag på kommer kosta dig mycket mer än andra typer av utsmyckningar, men lyxunderkläder är inte jättelyxiga utan det. Inte många designers jobbar med spets, vilket gör att det inte tillverkas i samma mån som bomull och silke, vilket i sin tur ökar priset på det som finns. På så sätt är spets ännu mer värdefullt.

Underkläder kommer alltid att kosta mycket pengar, men det är en viktig läxa att billigt kostar lite många gånger. Även ”Man får vad man betalar för” är lika sant nu som när uttrycket myntades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.